2. toukokuuta 2017

Minin sisäänratsastus

Ennakoin tän tapahtuvan ja pidin ohjien sijaan kauhukahvasta kiinni

Toissapäivänä koitti viimein se hetki kun päätin että Mini on nyt siinä pisteessä että sen selkään voisi ekan kerran nousta. Sillä ei siis ole koskaan aiemmin ollut ratsastajaa selässään ja tätä selkäännousua oli pohjustettu parina edellisenä iltana roikkumalla mahallaan sen selän päällä kummaltakin kyljeltä. Yksikään mun ratsutettava hevonen ei ole koskaan tehnyt mitään radikaalia tai rajua ekoissa selkäännousuissa mutta tän ponin kohdalla tiesinkin oikeastaan jo etukäteen että kahdella jalalla tullaan käymään.. Sillä on sellainen tapa että se erityisesti vapaa-ajallaan pomppii ihan jatkuvasti kahdella jalalla, siis esim karsinassa ja tarhassa kavereiden kanssa. Sen lisäksi se on melko herkkä paineelle ja selässä oleva ratsastaja luo kuitenkin oman paineensa jota ei tietenkään pysty "hellittämään" ja se varmasti saa moisen eläimen vähän hämilleen :). Tästä johtuen ja osittain myös omasta mielenkiinnosta olen päättänyt että se sisäänratsastetaan kuolaimettomilla. En osaa vielä sanoa mitä kuolaimettomia tullaan käyttämään mutta todnäk sidepulleja tai jonkinlaisia varrettomia kukkahakkiksia. Tällä pyrin siihen että se uskaltaisi ottaa pientä painetta ohjalle ja tietenkin samalla pitämään ton keulimisen pelkästään tapana luomatta siitä ongelmaa. Niin kauan kun se tekee sitä pääosin omalla ajallaan omaksi ilokseen niin se on mulle ihan fine mutta mun kanssa saa kyllä pysytellä kiltisti neljällä jalalla.


Miniä on melko vähän käsitelty ennen meille tuloa joten se välillä vähän säikähtää jos sitä yhtäkkiä koskee ilman että se huomaa. Ihan alussa pari-kolme kk sitten se ei vapaana edes päästänyt kaulaa taaemmas koskemaan vaan väisti aina alta pois mutta nyt sitä pystyy aika hyvin jo kosketella joka puolelta ja vaikka se joskus vähän säpsähtääkin niin se ei enää livahda "alta pois" vaan seisoo hienosti aloillaan. Tälläisen hevosen kanssa on mun mielestä extra tärkeää ettei ihmiset rupea varomaan liikaa koska jos kaikki tehtäisiin ns hiljaa hiipien ettei se vaan säikähdä niin ei tarvita kun yksi äkkinäinen risahdus ja se sinkoaa kuuhun. Paljon parempi vaihtoehto on oikein suurieleisesti pitää kokoajan pientä showta päällä ettei se saa mitään yksittäistä kimmoketta vaan tavallaan tottuu siihen että sen ympärillä jatkuvasti tapahtuu ja kuuluu kaikkea.


Mini suhtautui selkäännousuun tosi hyvin ja pysyi niin rentona että ymmärsi karkkiakin kerjätä heti ;P... Aika pitkään seistiin aloillaan ja taputtelin ja rapsuttelin sen edestä ja takaa läpi molemmin puolin moneen kertaan että se ymmärtää mun olevan "kaikkialla" eikä säikähdä jos yhtäkkiä näkee silmäkulmastaan tyyliin mun käden liikkuvan. Kun oltiin tarpeeksi kauan seisoskeltu niin pyysin avustajaa ottamaan muutaman askeleen eteenpäin. Sen verran ponia kuitenkin siinä kohtaa jännitti että suoraan kävelyn sijaan se poikitti/liirasi sivuttain muttei kuitenkaan sätkinyt mihinkään ja aina kun sen pysäytti niin se pystyi rentoutumaan ja odotti tyytyväisenä kun kaivelin nameja taskusta. Halusin sen kuitenkin kävelevän myös suoraan/suorana jonkun pätkän ennen lopetusta joten annoin avustajalle ohjeeksi luoda siihen ekaa kertaa vähän enemmän painetta edestä mutta hellittää heti jos se kohoaa ylös. Tasan kertaalleen niin tapahtuikin ja sen jälkeen se toimi moitteetta ja päästiin lopettamaan tosi hyvään suoritukseen kun se käveli ainakin 10m pätkän tomerana eteenpäin :). Oon tosi tyytyväinen tähän ekaan kertaan ja hyvillä mielin jatketaan samanlaisia treenejä kunnes löytyy sopiva satula ja päästään vähän reippaampaan menoon.

3 kommenttia:

 1. Ootko harkinnu kapsonia (joko kokonahkaista tai sitten sellaista missä on ketju turvalla)? Mä itse tykkään siitä kun kääntävät avut on selvät :) ja on parikin vaihtoehtoa miten ohjat saa. Tää Mini on söpö! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä pääsin (jouduin :D) yhellä ratsutettavalla kokeilemaan ja se hevonen inhos sitä sen verran että jäi itellekkin vähän huono maku. Siinä oli kiinteäksi muotoiltu se rauta ja oli aika kovan oloinen. Sellaista dually riimun tapaista viritelmää oon miettinyt, onko se samankaltainen ko se ketjullinen kapsoni?

   Poista
  2. Joo se raudallinen on kamala, mulla oli se kans ennen mutta en tykännyt, vaihdoin ketjulliseen ja tää sopii sekä hevoselle että mulle tosi hyvin! Mä en oo ikinä päässyt duallyriimua käyttämään niin en osaa sanoa :/

   Poista