22. toukokuuta 2017

Meillä on varsa!

Oikeastaan meillä oli varsa jo perjantaina mutta ensin olin ihan kiinni tallilla ja sen jälkeen nukkunut reilu 2 viikon univelkoja pois.


Avautusmisvaihe kesti 45min ja sen jälkeen tamma ponnisti vartin jonka jälkeen varsa oli pihalla. Kerran Lehmä kääntyi sillä tavalla seinää vasten että oli pakko käydä vetämässä sitä vähän keskemmälle jotta varsa mahtuu pihalle mutta muutoin ei ongelmia ollut. Jälkeiset irtosivat nopeasti ja varsa oli jo vartin ikäisenä jaloillaan :). Tissiä ei vielä 2 tunninkaan jälkeen tuntunut löytyvän vaan varsa lutkutteli karsinan nurkkia joten siinä jouduttiin avustamaan ekan 12h ajan joka kerta... Todennäköisesti tamman vastahakoisuus kyllä vaikutti asiaan. Lehmä oli sen verran kipeä tisseistä/värkistä että oli tosi välinpitämätön ja nihkeä varsaa kohtaan eikä antanut sen imeä ilman kiinni pitämistä. Heti kun saatiin sille metacam nassuun niin muuttui ääni kellossa ja siitä tuli oikein huolehtiva ja hellä äiti.


Pikikakka oli sen verran jumissa että kun se ei kahden itse annetun peräruiskeenkaan jälkeen lähtenyt kunnolla tulemaan niin täytyi soittaa ell vielä kahdesti tekemään sama ja hieman sormellakin kaivelemaan. Vasta-ainetestit näytti priimaa ja jalat ja kaikki on "oikeinpäin" :D täyden kympin varsa siis  <3. Väri oli kyllä aikamoinen yllätys, lähes merkitön ruunikko! Joku ihan minimaalinen valkoinen tuhru sillä on vtj ruunurajassa valkokavion lisäksi muttei mitään muuta. Sukupuoli oli valitettavasti tamma, oria nääs toivottiin.


Haluatteko te tarkemman ja yksityiskohtaisemman synnytyskertomuksen kellonaikoine ja kuvineen vai traumatisoidutteko liikaa jos lätkin tänne kuvia istukoista sun muista? :D

8 kommenttia:

 1. Onnittelut varsan syntymän johdosta! Hyvä, että teillä sitten loppujen lopuksi kaikki on alkanut sujumaan hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, eka päivä oli aika jännä mutta nyt ei kyllä ole mitään ongelmaa tai huolta enää mistään :).

   Poista
 2. Onnittelut :) Miksi tuota Metacamia annettiin tammalle? Ja täällä olisi yksi jota kiinnostaisi yksityiskohtainen selostus kuvineen synnytyksestä :) Käytännön kokemusta ei valitettavasti ole mahdollista saada ennen oman tamman varsomista, jonka takia jokainen synnytysvideo/kertomus/asiaan liittyvät kuvat ovat todella hyödyllisiä ja opettavaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli sen verran kipeä ettei mm päästänyt varsaa imemään. Kun kivut lääkkeen avulla hellittivät niin ongelmat katosivat. Nyt kun varsa jatkuvasti imee tissejä tyhjemmäksi niin eivät enää pääse täyttymään yhtä pinkeiksi.

   Poista
 3. Yksityiskohtainen selostus kiinnostaisi muakin! :D niin ja onnea varsasta :)

  VastaaPoista
 4. Mahtavaa, että joku tajuaa hoitaa tamman kipuja!!! Eläimen ei tarvitse nykypäivänä antaa kärsiä, mutta kovin moni ei asiasta piittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ei tosta olisi tullut mitään kun tamma ei selvästi kyennyt toimimaan kivuiltaan. Ensi kerralla annan metacamin jo paljon aiemmin jos vähääkään näyttää siltä. Turha piinata tammaa ja varsaa jos on vaihtoehtojakin.

   Poista